Боремся з водоростями та “Чорною бородою” (Compsopogon)

"Чорна борода" (Compsopogon)

"Чорна борода" (Compsopogon)

“Чорна борода” – це один із видів водоростей роду Compsopogon. Більш детально про їх різновидність можна прочитати тут. Мабуть, кожен акваріуміст за своє життя зустрічався із ними. В Інтернеті досить багато публікацій, порад на форумах як знищити “Чорну бороду”, а якщо заглянути у зоомагазин, то навіть і хімічні препарати можна знайти, які начебто, її виводять. Що саме цікаво, що немає якогось єдиного метода боротьби з цими водоростями, який би всім підходив. Суть полягає в тому, що у кожному акваріумі “тече” безліч біологічних процесів, що формують своє середовище. Тому всі хімічні показники завжди будуть відрізнятися у кожного із нас.

Але скільки методів рішення цієї проблеми – стільки ж може бути і наслідків. Я дуже погано відношусь до всіх “рецептів” по боротьбі з “Чорною бородою”, що грунтуються на хімічних препаратах. Адже окрім того, що необхідно кудись всіх риб переселити на момент застосування “хімії”, так ще й невідомі її побічні наслідки, що можуть відобразитися на існуючих рослинах. Тому, я не рекомендую Вам такими методами користуватися. Також, зустрічав ще поради спеціалістів, які рекомендуються викинути всі рослини, прокип’ятити грунт і заново “завести” акваріум. Звісно, це також масштабна робота і не кожному вона подобається. Отже, я зараз коротко постараюсь описати як я боровся із “Чорною бородою”.

По життю я чомусь не звик застосовувати те, що тільки почув. Мені потрібні якісь аргументи щодо тієї чи іншої поради, щоб я особисто для себе зрозумів її “плюси” і “мінуси”. Тому, боротьбу з водростями я почав із аналізу акваріумної води. Для цього потрібна “хімічна лабораторія”. Я особисто зупинився на TetraTest Laborett. Завдяки їй Ви зможете дізнатися такі параметри води:

  • загальна жорсткість (GH)
  • карбонатна жорсткість (KH)
  • параметр pH
  • вміст нітратів (NO2)
  • вмість CO2 (вуглекислий газ)

Провівши кілька тестів і зробивши висновки із порівняльної таблиці (знаходиться у довіднику з “лабораторії”), я побачив, що з цими показниками у воді все більш-менш нормально. Раптом, CO2 був трішки занижений. Але я уже з ним експерименти раніше робив, про що постараюсь описати в одній із публікацій. А точніше, я вручну робив свій “апарат” який виробляє CO2 із дріжджового розчину 🙂 і подає через фільтри його у акваріум. Але тут є один нюанс, якщо у Вас освітлення акваріуму не відповідає його потребам, то CO2 Вам особливо не потрібний. Оскільки, щоб відбувся фотосинтез – потрібна сонячна енергія. А якщо сила світла (саме сила, а не потужність ламп) буде маленькою, тоді у акваріумі буде перебільшення вуглекислого газу, що спричинить “задуху” для риб. Показником цьому є той момент, коли риби випливають на верхівку води і ковтають повітря. Досить гарно про це все описано із хімічно-біологічної точки зору у цій публікації .

Ви одразу поставите собі запитання: “А яка сила світла є нормальною для мого акваріума?”. Як я уже наголошував, правильно виражатися як “сила світла” (вимірюється в “канделах”), а не як “потужність ламп” (що у “ватах”). Адже 99% матеріалів в інтернеті саме опираються на потужність ламп, хоча люди які це пишуть навіть не задумувались про те, що потужність ламп – це не потужність світла, а та потужність(енергія), яку споживає сама лампа. Звідси виходить, що якщо взяти 2 лампи по 20Вт, то сила світла у них може бути різна. Але щоб не “заморочувати” собі голову цим, можна з великою похибкою орієнтуватися і на потужність ламп. Але тоді слід враховувати, що вони мають бути люмінесцентними. Звідси, на 2 літри води нам необхідний 1Вт. Або це можна виразити такою формулою:

Сумарна потужність ламп, Вт = Об’єм акваріума, л / 2

Для прикладу, якщо у Вас акваріум має 150 літрів по об’єму, то по мінімуму необхідно 75Вт для освітлення. Інакше, це все погано відобразиться на рості рослин, а у свою чергу, і на появі “Чорної бороди”.

Але якщо із цим всім у Вас все гаразд, тоді я коротко в етапах опишу те, як я боровся із “Чорною бородою”:

  1. Забудьте про чистку дна акваріума на 1 місяць. Так так, саме на такий період. Деякі спеціалісти можуть подумати, що я з глузду з’їхав, адже у грунті якраз і накопичується вся органіка, яка є “шикарним” показником можливості розвинення “Чорної бороди”. Тут справа в іншому: все залежить від висоти грунту і відстані шару з добривом у ньому. Якщо грунт не високий – то його чистка, це витягнення всіх корисних мікроелементів із акваріума. Це сповільнює ріст рослин, які якраз витягують все те, що має “залишитися” для “Чорної бороди”
  2. Підміна води – не менше 30% від загальної ємкості, з періодом в 1-2 рази на тиждень. Підміною води – ми зменшуємо у її складі кількість органічних елементів. Їхньою появою є відходи від риб, корм, що попадає на дно і розкладається і тд.
  3. Зменшіть кількість подачі корму. У мене цим займається “авто-годівниця” (авто-кормушка). Корму має бути стільки, щоб риби його встигли з’їсти і від нього не залишилось жодного сліду. Я годую риб 1 раз на день.
  4. Додайте швидкоростучих рослин. “Чорна борода” любить нітрати і амоній. Чим більше у Вас рослин, тим менше цього “добра” залишиться “Чорній бороді”. Тобто, нам необхідна велика кількість рослин, які б висмоктували ці поживні речовини. Потім їх можна буде видалити.
  5. Підстригайте рослини. Слідкуйте за висотою і ростом рослин. Вони не повинні закривати від світла інші рослини, інакше ті у Вас загинуть. Старайтесь розсаджувати їх так, щоб вони не заважали одне одному: високо ростучі – біля задньої стінки акваріума, менші по висоті – на передньому плані.
  6. Зменшіть світловий день у акваріумі. Раніше у мене було 12 год світлового дня, а зараз я зменшив до 9-ти. Тобто, з 9:00 ранку, до 18:00 вечора. У мене цим займається електронний таймер з програматором. Але для початку Вам і механічний підійде. Правда, тоді прийдеться слідкувати за ним. Адже відключення світла – збиває його цикл.
  7. Заведіть “водоростеїдів”. Цей пункт не обов’язковий, але якщо у Вас є місце для 3-5 “Сіамських водоростеїдів” – це прискорить процес із виведенням “Чорної бороди”.

Ось такими методами мені вдалось її знищити. Ще деякі залишки залишились, але це уже не рівняється із тим, що було 1-2 міс. назад. Якщо хтось іншими методами вивів “Чорну бороду”  або у Вас  є якісь запитання – буду радий почути у коментаріях.

P.S: Кілька фотографій після того як пропала “Чорна борода” – рослини “зазеленіли” на всі 100% 🙂

Рослина після "Чорної бороди"

Рослина після "Чорної бороди"

Сіамський водоростеїд

Сіамський водоростеїд