67 років з дня заснування Української повстанської армії (УПА)

Сьогодні 67 років з дня заснування Української повстанської армії. Знаю, що у кожного з нас різні погляди щодо діяльності ОУН-УПА. Тому, я не бачу потреби, щоб влаштовувати дискусії через можливість коментування цієї публікації. Адже існують різні твердження про участь УПА у ті важкі часи Українського визвольного руху.

Для тих, кому не байдужі ці події – запрошую переглянути цікавий відеокліп “Не кажучи нікому (Тартак, Нічлава)”:

Золотий Хрест Бойової Заслуги УПА

Золотий Хрест Бойової Заслуги УПА

Українська повстанча (повстанська) армія (УПА) — підпільна збройно-політична формація, створена на Заході України у червні 1941року представниками Уряду Української Народної Республіки в екзилі; у жовтні 1942 року назву перейнято ОУН(б). Головне завдання УПА: оборона та звільнення українського населення як і від німецької, так і від радянської окупації.

УПА діяла по 1953 рік, коли активні її дії припинено, а окремі вогнища спротиву діяли впродовж 1950-60-х років. З 1943 по 1950 роки Головним Командиром УПА був генерал Роман Шухевич, з 1950 по 1954 рр. — Василь Кук.

Ставлення до історії УПА у українському суспільстві впродовж років незалежності коливаєтся між позитивним (борці за незалежність) і протилежним (німецькі колаборанти): сама оцінка часто опирається на пропагандистські штампи обох сторін. Питання про офіційне визнання УПА воюючою стороною у Другій світової війні та пов’язане з цим питанням надання ветеранам УПА пільг на державному рівні (декілька західних областей вже прийняли це рішення на своєму рівні), досі залишаються невирішеними. Але з 2005 року в Україні офіційно святкуються річниці створення УПА (14 жовтня 1942, День Покрова).

Боротьба Української повстанської армії — складова Українського визвольного руху 1920—1950 років.

Слава Україні – Героям Слава!!!